Wat is steigerhout?

Steigerhout is de laatste jaren ontzettend populair! Maar dat is dat steigerhout nou eigenlijk voor een hout?
Ten eerste is steigerhout vaak onbehandeld vurenhout. Zoals de naam steigerhout al verklapt, worden steigerhouten planken gemaakt voor op steigers voor vakmensen in de bouwsector.

Steigerhout is een ruw, stoer-uitziende, grof gezaagd vurenhout. De planken hebben verschillende lengtes, soms wel meer dan vijf meter lang. De planken zijn meestal rond de 19 centimeter breed en 3 centimeter dik.

Het vurenhout waar het steigerhout dus uit bestaat, heeft een lange vezel. Deze vezel is zacht, maar wel erg taai. Als de planken niet behandeld worden met bijvoorbeeld een beits of lak, vergrijzen deze planken rond zeven maanden als ze buiten staan. De planken worden niet meteen grijs, maar dat duurt een tijdje. Als je gebruikt steigerhout hebt, is het vaak al grijs en viezig omdat er natuurlijk allemaal bouwmateriaal zoals cement op is gekomen.

Nieuw steigerhouten planken zijn meestal nog een beetje vochtig. Wij, als meubelbouwer, moeten hier rekening mee houden. Voordat er met steigerhout gewerkt mag worden gaat er een droogtijd van 6 tot 18 weken aan vooraf. Als er gewerkt wordt met vochtig steigerhout kan het meubel wat er mee gemaakt is gaan wiebelen, klemmen of zelfs krom trekken.

Net zoals alle natuurproducten, kunnen steigerhouten meubels gaan werken. Dit geeft juist dat stoere, levendige effect in je huis of tuin. Ook omdat elke plank weer een andere dikte heeft, krijg je dat speelse effect in een meubel.

Hout reageert overal anders, in een warme kamer zal het zich anders “gedragen” dan in een koude, natte tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine kiertjes. Meubels die buiten komen te staan moeten eigenlijk altijd behandeld worden. Want hout en vocht werken niet goed samen.

Geef een reactie